Pogledajte tko smo i čime se bavimo


30 Siječanj 2023

REMEDIES

REMEDIES je prvi projekt iz novokreiranog Obzor programa Misija: Oceani, mora i vode (engl. Mission: Ocean, seas and waters). Europska komisija dodijelila je 7.999.644,75 eura u okviru svog programa Obzor Europa (HORIZON-CL6-HORIZON-MISS-2021-OCEAN-03) za praćenje i prikupljanje plastičnog otpada, kao i za smanjenje količine (mikro)plastike u Sredozemnom moru.

Europska unija pokrenula je novi program Obzor misije s ciljem obnavljanja, zaštite i očuvanja zdravlja naših oceana, mora i voda do 2030. Misija je osmišljena kako bi ispunila kvantificirane i mjerljive ciljeve Europske unije za 2030. za zaštitu i obnovu ekosustava i biološke raznolikosti za nulto zagađenje i za dekarbonizaciju, kao i neto smanjenje emisija stakleničkih plinova prema klimatskoj neutralnosti, unutar oceana, mora i voda EU-a. Ova misija podupire mnoge ciljeve održivog razvoja (SDG): osobito SDG 14 – Život ispod vode i SDG 6 – Čista voda i sanitarni uvjeti te SDG13 – Klimatsko djelovanje.

Opći cilj projekta REMEDIES je privući interes javnosti za “liječenje” naših mora. Praćenje i prikupljanje plastičnog otpada, kao i sprječavanje nastajanja smeća prije svega, trebali bi postati uvriježeni i svakodnevni dio naših života. REMEDIES stoga ima za cilj stvoriti trend prevencije plastičnog otpada iskorištavanjem tradicionalnih i modernih kanala te poticanje participativnih procesa gradeći društvo koje je osviješteno po pitanju plastičnog otpada.

Specifični ciljevi projekta su:

 • Pratiti makro- i mikroplastični otpad u 8 mediteranskih područja
 • Prikupiti i valorizirati >422 tone plastičnog otpada.
 • Spriječiti daljnje taloženje ekvivalenta od >61 tone plastike.
 • Doprijeti do >250.000 ljudi i aktivirati >2.000 građana.
 • Razvoj i primjena no waste inovacija na približno 50 lokacija

 

REMEDIES karta figure1 1

 

Konzorcijem REMEDIES koordinira Nacionalni institut za kemiju iz Slovenije, a svoje aktivnosti gradi oko tri glavna stupa praćenja plastičnog otpada, njegovog prikupljanja i valorizacije, uključujući sprječavanje distribucije nerazgradive plastike. Dvanaest revolucionarnih inovacija bit će prikazano u sljedeće četiri godine dok se projekt fokusira na razinu tehnološke spremnosti od validacije i demonstracije u relevantnom okruženju do demonstracije prototipa sustava u operativnom okruženju (tj. TRL 5-7). Sva inovativna rješenja testirat će se na 9 demonstracijskih lokacija u 8 mediteranskih zemalja. Nakon validacije, bit će prošireni na 33 nove lokacije kako bi se primjenjivali na cijelom Mediteranu.

 

remedies figure2

 

REMEDIES nije samo  projekt za znanstvenike ili poduzetnike. Njegova ambicija proizlazi iz uključivanja svih relevantnih dionika koji žele pridonijeti budućnosti bez plastike. Provedbom vlastitih ideja i projekata. Promjenom načina života i življenja bez proizvodnje otpada. Vaše sudjelovanje će napraviti razliku. Zajedno možemo imati ogroman utjecaj na lokalnu i globalnu zajednicu. Zajedničkim snagama spriječit ćemo i smanjiti plastično smeće i mikroplastiku u Sredozemnom moru kako bismo očuvali naš planet. Vodite primjerom. Svaki doprinos se računa.

 

Popis partnera u konzorciju:

 1. Impact Hub Athens (IHA) – NPO Grčka
 2. National Technical University of Athens (NTUA) – UNI Grčka
 3. Marine Conservation Greece (MCG) – SME Grčka
 4. National Institute of Chemistry (NIC) – RTD Slovenija
 5. University of Maribor (UM) – UNI Slovenija
 6. Alchemia-nova Greece (ANGR) – SME Grčka
 7. Clera.One (CLERA) – SME Slovenija
 8. Wasser 3.0 (W30) – NPO Njemačka
 9. Mold Srl (RC) – SME Italija
 10. Bio-Mi (BMI) – SME Hrvatska
 11. Cittadini (CIT) – SME Italija
 12. Next Technology Tecnotessile (NTT) – RTD Italija
 13. AITIIP (AITP) – RTD Španjolska
 14. Venice Lagoon Plastic Free (VLPF) – NGO Italija
 15. CIBOS Innovation (CIB) – SME Grčka
 16. Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) – RTD Italija
 17. Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) – RTD Belgija
 18. Small Islands Organisation (SMILO) – NPO Francuska
 19. Environmental & Territorial Management Institute (ETMI) – NGO Albanija
 20. Exit Foundation (EXIT) – NPO Srbija
 21. F6S Network Ireland Ltd (F6S) – SME Irska
 22. Mohammed First University (MOH) – UNI Maroko
 23. Infordata (INFOR) – SME Italija

Remedies logo1   remedies logo eu

 

bio-mi.eu koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se