21 Siječanj 2022

Intervju Filipa Mikete za UPLIFT projekt

Interview Uplift BioMi

Filip Miketa, izvršni direktor tvrtke Bio-Mi, u razgovoru za UPLIFT projekt govori o njihovoj ulozi u projektu UPLIFT, ali i o tome kako koordiniraju proces unaprijeđenja i povećanja proizvodnje. 

Za što je zadužen BIO-MI?


Bio-Mi je malo i srednje poduzeće iz Hrvatske orijentirano na istraživanje i razvoj, osnovano 2017. godine. Proizvođači smo termoplastičnih materijala i filmova na biološkoj osnovi, koji su biorazgradivi i kompostabilni te se mogu koristiti za različite primjene, kao što su primarno i sekundarno pakiranje, ali i u agro sektoru za folije za malč.
Bio-mi je sinergija 22 godine iskustva u industrijskoj proizvodnji u području plastike i mladog tima za istraživanje i razvoj s jakim iskustvom u EU fondovima i programima, posebice u programu Obzor 2020. Naš tim okuplja profesionalce iz različitih područja i različitih sposobnosti motiviranih za osmišljavanje novih, održivih rješenja koja bi zamijenila ona fosilna. Sudjelovanje u projektima bila je snažna osnova za razvoj i daljnju proizvodnju bioplastike. Posljednjih godina sve naše aktivnosti istraživanja i razvoja bile su usmjerene na razvoj MI skupine materijala. Naši MI materijali sadrže različite formulacije biomaterijala, a dijele se prema svom bio sadržaju. MI3 je spoj na bazi škroba, MI6 na bazi PLA, a MI9 na bazi PHA. MI3, spoj na bazi škroba, prvi je takav materijal s TUV certifikatima proizveden u Hrvatskoj, ali i u istočnoj i jugoistočnoj Europi. To je certificirana visokokvalitetna smjesa, isplativa i komercijalno dostupna za svakog kupca koji želi biti dio ove „zelene priče“.
Osim naprednog inženjeringa održivih materijala i rješenja, Bio-Mi radi interne projekte s privatnim tvrtkama, a RTO im pruža rješenja po mjeri prema njihovim potrebama.


Industriji je danas izazov krenuti naprijed i početi koristiti održivija rješenja, posebno kada govorimo o pakiranju. S druge strane, moramo biti svjesni koliko plastičnog otpada ta ista industrija proizvodi, već smo u utrci s vremenom da napravimo konkretniji iskorak za rješavanje problema otpada i njegovog utjecaja na okoliš.


Kako BIO-MI koordinira proces unaprijeđenja proizvodnje?


Mnogi europski projekti bave se ovim problemom, a u projektu UPLIFT, Bio-MI će učiniti isto. Na temelju rezultata enzimatskog recikliranja, razvijat ćemo različite eko-materijale i granulate koji se mogu reciklirati te ih pretvoriti u rješenja za pakiranje hrane i neprehrambenih proizvoda.
Bio-Mi je voditelj radnog paketa 6 Unaprijeđenje i proizvodnja, a u okviru ovog radnog paketa Bio-Mi će biti odgovoran za povećanje proizvodnje termoplastičnih smjesa za fleksibilno pakiranje, koje ćemo dobiti iz tih razvijenih spojeva. Na taj ćemo način povećati proizvodnju održivih i razgradivih/reciklabilnih filmova i ambalaže. Sve aktivnosti unaprijeđenja proizvodnje za različita pakiranja, Bio-Mi će raditi u bliskoj suradnji s Tecnarom i AIMPLAS-om.
U 2020. godini globalni proizvodni kapaciteti bioplastike iznosili su oko 2,11 milijuna tona od čega je gotovo 47% obujma namijenjeno tržištu ambalaže – najvećem tržišnom segmentu u industriji bioplastike.
Iz ovih najnovijih statističkih podataka možemo zaključiti da bioplastična ambalaža pokreće cjelokupnu industriju bioplastike te je potrebno da Europska unija nastavi s istraživačkim aktivnostima u sklopu različitih europskih projekata i na taj način potakne razvoj novih održivijih proizvoda, procesa i tehničkih rješenja kako bi europsko tržište bioplastičnih proizvoda moglo konkurirati drugim svjetskim tržištima u nastajanju. Samo jaka i konkurentna europska bioekonomija sposobna je odgovoriti na velike društvene izazove kako bi svojim građanima poboljšala život i pronašla rješenja za izazove današnje i buduće generacije koji su vezani uz probleme klimatskih promjena i oneštećenja okoliša.

 

Originalni članak dostupan je na službenoj stranici UPLIFT projekta: https://upliftproject.eu/interview-biomi/

Last modified on 20 Veljača 2023
bio-mi.eu koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se